Test-Lélek-Szellem

.Amennyiben elfogadod – márpedig nem látok más alternatívát -, hogy az ember egy hármas EGY-ség: TEST-LÉLEK-SZELLEM, akkor azt is tényként fogadhatjuk, hogy ezek az egységek kapcsolatban vannak egy-mással. Mindhárom végzi a maga funkcióját az EGYSÉG részeként.

 

lélek

 

Mind-egy-ik hatással van a másik kettőre is. A pszichoszomatikus betegségek egyértelmű bizonyítékai a lélek testre gyakorolt hatásainak. Ha és amennyiben a psziché -lélek- elváltozást (vagy akár betegséget) okozhat a szomában –test-, a hatásnak működnie kell a test felől a lélek felé is, hiszen az energia áramlása nem lehet egyirányú. Ezt nevezik szomatopszichikus hatásnak. Nevezhetjük ezt egyfajta megfordíthatóság törvényének? Hathatunk testi ingerekkel a lelkünkre? Örömöt okoz a léleknek akár egy kulináris érzés is? Kimondhatjuk, hogy igen? És akkor még nem is említettünk több testi örömöt, aminek igen nagy, és természetesen „pozitív” hatása van a lélekre, hacsak közbe nem szól a bűntudat!!! (sic) Ez a hatás nem igazán ismert a köztudatban. Az a már széles körben elterjedt –a gyakorlatban hit, vagy lustaság okán még sem eleget használt – ismeret, hogy gondolatainkkal, és az azok által kiváltott érzelmeinkkel kiváltott érzelmeinkkel hatást gyakorolhatunk testünkre és annak funkcióira. Ezt nevezzük pszichoszomatikus hatásnak. (pld. egy felidézett kedves gondolat, esemény mosolyt csal az arcodra, és a mosoly által a lelkedet is felemeli.)
…..részlet “Az isteni szikra felébresztése” tréningből

Bádonyi András

  1. Ez oly szépen, lényegre törően és csodálatosan van leírva , hogy szinte életre kelnek általa a gondolatok s a szavak ! Hálásan Köszönöm !

Hozzászólás