Machu Picchu rejtélye

Machu Picchu, az inkák menedékhelye

1956. júniusban 6-án Washingtonban 81 éves korában elhunyt Hiram Bingham amerikai történész és régész, aki 1911-ben a Yale Egyetemen verbuvált expedíciós csapatával rábukkant Machu Picchu romjaira.

A régészeti feltárások alapján az inkák feltételezhetően a XV. században alapították Machu Picchut, az erődvárost. Valószínűleg az arisztokraták és a papság külső támadás esetén itt, az Andok magas hegyei közötti felépített városban akarta meghúzni magát, míg el nem múlik a veszély.

A főtért, a papok házát, a templomot, a Nap toronyot, a munkások házait, a királyi és nemesi palotákat magában foglaló várost az inkák hatalmas gránittömbök felhasználásával saját maguk építették. Állítólag olyan tökéletes precízitással illesztették az építőanyagként használt csiszolt gránittömböket egymáshoz, hogy azok mindenféle kötőanyag, habarcs nélkül mintaszerűen passzoltak egymáshoz. A sok mázsás illetve tonnás kődarabokat fémszerszámok híján kőből készült eszközökkel munkálták meg. A prekolumbián kultúrák népeinek, ezen belül is elsősorban az inkáknak a szakértelme példátlan volt ebben a korban.

A XVI. században a spanyol konkvisztátorok azonban véget vetettek az Inka Birodalom gazdasági és kulturális virágzásának. A hódítók végigpusztították az egész vidéket, arra azonban nincsen írásos bizonyíték, hogy Machu Picchu is az ő rombolásuk áldozatául esett volna.Egy azonban biztos: Machu Picchut az 1530-as években nemcsak ideiglenes, hanem állandó lakosai is elhagyták, így az az enyészetté vált. A buja növényzettel benőtt titokzatos helyre a 20. században leltek újra rá. 1911-ben egy amerikai történész és régész, Hiram Bingham a Yale Egyetemen verbuvált expedíciós csapatával bukkant rá Machu Picchu romjaira.

A környéken felfedezőtúrán járó csoportnak egy helyi öreg paraszt hívta fel a figyelmét az évszázadok óta elhagyatott, indák között megbújó településre. Azóta Machu Picchu, mint az Inka Birodalom jelképe a turisták közkedvelt célpontja, hiszen a közeli Cuzcóból viszonylag egyszerűen megközelíthető.

A szakmájában – elsősorban a Machu Picchu megtalálásának köszönhetően – hírnevet szerzett Hiram Binghamot az inkák iránti rajongása élete végéig elkísérte, még 73 éves korában is ellátogatott felfedezésének helyszínére. A szép kort megélt Hiram Bingham 1956. júniusban 6-án Washingtonban hunyt el.

Hozzászólás